Käytöstä poistettuja ja poistuvia turvesoita on varattu innokkaasti aurinkopuistojen rakentamiseksi Suomessa viime vuosina. Vastaavalla innolla rakentamiselle on etsitty sopivia teknisiä ratkaisuja, joista aurinkovoimatoimijoilla ei ole ollut täyttä selvyyttä. Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella teollisen aurinkopuiston rakentaminen Honkisaarennevalle alkoi marraskuussa 2024.
Kuortaneella on aloitettu noin 33,5 MWp tehoisen teollisen aurinkopuiston rakentaminen entiselle turvetuotantosuolle, Honkisaarennevalle. Hankkeen tavoitteena on luoda edellytykset käytöstä poistettujen turvesoiden valjastamiseksi aurinkosähkön tuotantoon. Aurinkopuiston toteuttaa kotimainen Solarigo Systems Oy.
– Turvesuolle rakentaminen vaatii tietysti erityissuunnittelua esimerkiksi perustusten, vesien- ja lietteenhallinnan näkökulmasta. Näitä asioita on mietitty ELY:n kanssa yhteistyössä, kertoo Solarigo Systems Oy:n projektipäällikkö Timo Tolonen.
Aurinkopuiston rakentaminen turvesuolle vaatii erityisiä huomioita
Honkisaarennevalla aurinkopuiston perustusratkaisuksi on valittu ruuvipaalutus, joka yltää noin kolmeen metriin. Lisäksi betonivahvistuksia on harkittu ja korroosiovaroja on ajateltu tarkemmin. Merkittävin tekninen erityispiirre turvesuolla on maaperän happamuus.
– Ojitus ja vesiensuojelu on vaatinut erityisen paljon huomiota. Kaikki vedet kulkevat työmaalta vesiensuojelutoimien kautta. Täytyy varmistua siitä, että hapan vesi ja liete eivät pääse ympäristöön aiheuttamaan tuhoja, valottaa Tolonen.
Aurinkopuiston rakentamisen valmistelevat työt aloitettiin marraskuussa 2024. Alkuvaiheessa tämä tarkoittaa esimerkiksi puunpoistoa, perustusten paaluttamista ja maansiirtotöitä. Aurinkopuiston on tavoitteena valmistua tuotantoon viimeistään helmikuuhun 2026 mennessä.
Aurinkopuistohankkeen kokoluokka Suomen suurimpien joukossa
Hankealueen pinta-ala on noin 50 hehtaaria. Aurinkopuistoon asennetaan noin 55 000 aurinkopaneelia, ja ne tulevat tuottamaan noin 31 GWh aurinkosähköä vuosittain seuraavat 30 – 40 vuotta. Sähköntuotannon määrä vastaa esimerkiksi 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta (15 000 kWh / vuosi). Aurinkopuisto on kooltaan yhtä suuri, kuin tällä hetkellä Suomen suurin toiminnassa oleva aurinkopuisto. Puistoa varten rakennetaan oma sähköasema, joka liitetään alueen läpi kulkevaan 110 kV linjaan.
– Pyrimme käyttämään rakentamisessa paikallista osaamista ja työvoimaa niin paljon kuin mahdollista, esimerkiksi maa- ja sähkötöiden osaajia tarvitaan, kertoo Tolonen.
Hankkeen investointiarvo on noin 22 miljoonaa euroa. Kuortaneen kunta tulee saamaan puistosta verotuloja noin 100 000 euroa vuosittain. Työ-, ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle 4,1 miljoonaa euroa investointitukea EU:n RENEWFM mekanismin kautta.
Lisätietojen antajat:
Timo Tolonen
Projektipäällikkö
+358 40 770 3866
コメント