Etelä-Savossa sijaitsevaan pieneen Hirvensalmen kuntaan on kehitteillä viiden megawatin aurinkovoimala. Suur-Savon Sähkön hankkeessa voimalan rakentaa Solarigo Systems ja sen tuottama sähkö myydään Lumme Energian kautta.
Hirvensalmelle suunnitellaan 9000 kaksipuoleisesta aurinkopaneelista koostuvaa 5 megawatin aurinkopuistoa. Parikymmentä henkilöä kokoontui aurinkoisena maaliskuun päivänä Hirvensalmen kunnantalolle yleisötilaisuuteen, jossa toteuttajat kertoivat hankkeen toteuttamisesta ja etenemisestä.
– Suur-Savon Sähkö on paikallisesti omistettu energiakonserni, jonka omistajista valtaosa on järvisuomalaisia kuntia, kuten Hirvensalmi, avasi Suur-Savon Sähkön liiketoimintajohtaja Jari Väyrynen tilaisuuden.
Aurinkopuiston investoijana ja omistajana toimii Järvi-Suomen Aurinko Oy, joka on aurinkoliiketoiminnoille perustettu hankeyhtiö. Solarigo Systems Oy rakentaa laitoksen ja sähkö myydään Lumme Energia Oy:lle. Kaikki kolme ovat Suur-Savon Sähkö Oy:n tytäryhtiöitä.
– Aurinkopuistoa voidaan hyödyntää osana Hirvensalmen ilmasto-ohjelmaa ja pidämme tärkeänä toimialueemme energiaomavaraisuuden parantamista. Aurinkopuisto on myös askel eteenpäin kohti hiilineutraaliutta, Suur-Savon Sähkön sähköntuotanto tulee olemaan lähes 100-prosenttisesti hiilineutraalia vuonna 2025, jatkoi Väyrynen.
Aurinkopuisto tulee sijaitsemaan pari kilometriä Hirvensalmen taajaman pohjoispuolella, Mikkeliin ja Joutsaan vievien pääteiden risteyksen tuntumassa olevalla pellolla. Alueella on tehty helmikuussa maaperätutkimus, jossa alue todettiin kantavaksi ja loivasti etelään viettäväksi. Päätien laidassa, alueen pohjoisreunalla sijaitsee Otavasta Hirvensalmelle kulkeva 20 kilovoltin keskijännitelinja, joten voimalan kytkentä sähköverkkoon käy vaivattomasti. Kaikkiaan paikka on erittäin sopiva ja edullinen aurinkopuiston toteutusta ajatellen.
Kaksipuolisilla paneeleilla hyvä tuotto
Hirvensalmen aurinkopuistohanke on suunniteltu 8,6 hehtaarin alueelle 9 000 bifacial-paneelia, joilla saavutetaan 5 megawatin (MWp) nimellisteho ja 4,2 gigawattitunnin (GWh) vuotuinen energiantuotto. Tämä vastaa noin 280 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta ja vähentää 375 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuosittain.
– Maa-asennuksessa on mahdollista käyttää paneeleita, joissa tavanomaisen valkoisen taustamateriaalin sijasta käytetään lasia myös taustapuolella, kertoi Solarigon hankekehitysinsinööri Roope Raisio. Esimerkiksi kevättalvella heijastuu lumesta ja seuraavasta paneelirivistä säteilyä, joka voi selvästi nostaa paneelien tuottoa.
Aurinkovoimalan kokoluokan käsittämiseksi vertailukohtana voidaan käyttää muutaman kilometrin päässä sijaitsevaa Kissakosken vesivoimalaitosta, jonka kautta Puula laskee Mäntyharjun reittiin. 1940-luvulla rakennettu voimala kattoi aikoinaan yhden megawatin tehollaan melkein koko Etelä-Savon sähköntarpeen. Kymmenen vuotta sitten uudistetun voimalan teho on nyt 1,6 MW ja vuotuinen energiantuotto 8,5 GWh, eli suunnilleen tuplasti aurinkopuiston tuottama määrä.
Sopuisasti sujunut yleisötilaisuus
Hirvensalmen aurinkopuiston suunnittelu tuli julkisuuteen viime syyskuussa ja sitä koskeva asemakaavan muutosehdotus on parhaillaan nähtävissä kunnassa. Yleisötilaisuudessa hankkeeseen suhtauduttiin pääosin positiivisesti.
Hirvensalmen aurinkopuiston teknis-taloudellinen käyttöikä on 40 vuotta ja energian lisäksi se tuottaa kunnalle kiinteistöveroja 5–10 tuhatta euroa vuodessa sekä maanvuokratuloja. Näillä näkymin voimalan rakentaminen alkaa 2023 aikana.
Lisätietoja:
Roope Raisio Project Development Engineer roope.raisio@solarigo.fi +358 44 5960 401
Opmerkingen