top of page
Writer's pictureSolarigo Systems

Blogisarja osa 6: Aurinkovoimalan käyttö ja kunnossapito

Blogisarjamme viimeinen osa on nyt julkaistu ja tekstissä käsitellään mitä aurinkovoimalalle olisi tarpeen tehdä sen jälkeen, kun asennus on valmistunut.


Aurinkovoimala on sähköntuotantomuotona varsin huoleton ja itsenäisesti toimiva tuotantolaitos. Järjestelmä ei sisällä liikkuvia osia invertterin tuuletinta lukuun ottamatta. Voimalan jopa yli 30 vuotta pitkä elinkaari ja kesäajalle ajoittuva huipputuotanto vaativat kuitenkin aktiivista seurantaa, jotta energiantuotanto saadaan maksimoitua.



Aurinkovoimala tuottaa Suomessa kuvan mukaisesti suurimman osan sähköstä huhti-elokuussa joten on tärkeää, että voimala on täydessä tuotantokunnossa tuona aikana.


Paneelien pesu ja lumenpoisto?


Aurinkopaneeleihin liittyen yleiset kysymykset ovat ”pitääkö paneeleiden päältä poistaa lunta?” ja ”täytyykö paneeleita pestä?.”


Normaalisti lunta ei lähdetä poistamaan paneeleiden päältä vaikkakaan lumikerroksen alla paneelit eivät tuota sähköä. Talvikuukausina Suomessa aurinkovoimalan tuotantopotentiaali on niin pieni (kts. jälleen ylläoleva kuva), ettei lumen lapioiminen maksa itseään takaisin. Riskinä lumitöiden tekemisessä olisi myös aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi paneeleille ja kaapeloinnille.


Paneeleita ei myöskään normaalisti ole tarvetta erikseen pestä vaan vesisade pitää tästä huolen.

Näin Solarigo huoltaa


Solarigon yli 15MW:n voimalakannan ylläpitoon kuuluu päivittäinen seuranta sekä vuosittaiset tarkastukset paikan päällä. Seuraavassa on kerrottu millaisia asioita meidän tuotannon ylläpitokäytänteisiin kuuluu.


Päivittäinen seuranta

Voimaloiden tuotantoa ja mahdollisia hälytyksiä seurataan päivittäin etänä invertteri tasolla. Kesäaikaan yhden viikon tuotannon menetys voi tarkoittaa 5% menetystä vuodessa ja siksi on tärkeää, että vikatilanteisiin pystytään reagoimaan nopeasti.


Vuosittaiset tarkastukset

Jokaiselle voimalakohteelle tehdään vuosittainen tarkastuskäynti. Tarkastuksessa käydään voimalan visuaalisesti läpi sekä:


Tarkastetaan:


- Asennusmekaniikka ja paneelien kiinnitykset

- Kaapeloinnit, kaapelireitit ja läpiviennit

- Katon kunto

- Sähköliitokset sähkökeskuksissa

Lisäksi:


- Suoritetaan paneeliketjujen virranmittaukset

- Tehdään tarvittaessa inverttereiden ohjelmistopäivitykset



Kannattaako huolto ulkoistaa?


Solarigo tarjoaa aurinkovoimaloiden etäseuranta- ja huoltopalvelua myös muihin kuin omiin aurinkovoimaloihin. Syitä seurannan ulkoistamiseen:


1. Tuotannon reaaliaikainen seuranta on osaavissa käsissä


2. Laitevalmistajien takuut eivät korvaa menetettyä tuotantoa, jolloin mahdolliset vikatilanteet tulisi huomata mahdollisimman nopeasti


3. Aurinkovoimalan laitteiden ja komponenttien vianhaku ja huoltaminen vaatii aurinkosähköalan kokemusta ja erikoisosaamista, jota esimerkiksi kiinteistönhuollolla ei välttämättä ole


Mikäli haluat kuulla lisää tuotannon seuranta- ja huoltopalveluistamme, kerromme mielellämme lisää!


myynti@solarigo.fi

+358 40 543 2327

 

Kirjoittajana Aleksi Ojala, Solarigon energia-asiantuntija, jonka vastuualueeseen kuuluu tuotannon seuranta ja voimaloiden kunnossapito. Solarigolla Aleksi on aloittanut jo vuonna 2016.

Comentarios


bottom of page