Aurinkovoimalan kannattavuus määrittyy viiden perustekijän mukaan, joita ovat voimalan sijainti, voimalan investointikustannus, voimalan mitoitus, sähkön hinta ja asennustapa. Tässä tekstissä näitä aiheita tarkastellaan tarkemmin.
Aurinkovoimalan sijainti Aurinkosähköjärjestelmän maantieteellinen sijainti vaikuttaa olennaisesti aurinkosähkön tuotannon kannattavuuteen. Suomessa samanlaisen aurinkopaneelin tuotanto voi vaihdella noin 20 % riippuen sijainnista. Suurin tekijä on aurinkopaneelit peittävä lumi. Sijainti vaikuttaa myös säteilyarvoihin. Etelä- ja länsirannikoiden lähettyvillä on parhaat säteilyarvot. Oikealla mitoituksella tuotanto on taloudellista myös muualla Suomessa.
2. Aurinkovoimalan hinta Aurinkosähköjärjestelmä hinta koostuu komponenteista, logistiikasta, suunnittelusta ja asennustyöstä. Solarigon toimittaman aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika on tyypillisesti noin 8–13 vuotta Aurinkosähköjärjestelmän hankinnan lisäksi on huomioitava huolto- ja ylläpitokustannukset, jotka ovat Solarigon WOIMALA -ratkaisussa asiakkaan vastuulla. Asiakas voi valita SOLARIGO EASY -huoltopalvelun ja jättää järjestelmän huollon ammattilaisen käsiin. Helpoin tapa aurinkovoimalan investoinnin hinnan ja takaisinmaksuajan laskemiseksi on pyytää myyntitiimiltämme ilmainen kartoitus, mikä onnistuu pelkällä kiinteistön katuosoitteella. Olemme sinuun yhteydessä tarvittavista lisätiedoista. Tilaa kartoitus tästä.
Kokonaisinvestointi koostuu aurinkopaneeleista, vaihtosähkösuuntaajista eli inverttereistä, telinejärjestelmästä, asennustyöstä sekä kaapeleista ja pientarvikkeista. Järjestelmän takaisinmaksuaika määräytyy ostosähkön hinnan, investointikustannusten, huoltotoimenpiteiden sekä tuotetun energiamäärän mukaan.
Suuri merkitys investointikustannuksiin on myös asennusratkaisulla (maa-, seinä- tai kattoasennus), logistiikalla, maantieteellisellä sijainnilla ja energiavarastoinnilla. Aurinkovoimaloiden kannattavuus on parantunut teknologian kehityksen sekä alentuneiden komponenttien hinnan yhteisvaikutuksesta. Kysynnän kasvu markkinoilla on johtanut tuotantokapasiteetin huomattavaan kasvuun, mikä näkyy laskeneina paneeli-, invertteri- sekä telinehintoina.
3. Aurinkovoimalan mitoitus
Aurinkosähköjärjestelmän oikea mitoitus on tärkeää aurinkosähkön tuotannon kannattavuuden optimoinnissa. Sähkö pyritään hyödyntämään omassa kiinteistössä eikä sitä myydä liikaa verkkoon. Omassa käytössä säästetään sekä sähkön ostohinta, että sähkövero ja siirtomaksut. Verkkoon myynnistä saa yleensä vain sähköenergian pörssihinnan.
Järjestelmän mitoituksessa on otettava ensisijaisesti huomioon kiinteistön sähkönkäyttö. Mikäli kesäpäivinä aurinkosähköjärjestelmän tuottama energia ylittää kiinteistön sähkötarpeen, ylimenevä osa siirretään sähköverkkoon. Sähköyhtiöt ostavat verkkoon syötetyn sähkön ja maksavat siitä yleisesti ottaen sähkön markkinahinnan. Kiinteistössä hyödynnettävä sähkö on siis arvokkaampaa, sillä markkinahinnan lisäksi sillä säästetään sähkön siirtomaksussa sekä sähköverossa. Ylimitoittamalla voimala tai tilanpuutteen vuoksi varjostetuille alueille asennettu voimala nostaa järjestelmän takaisinmaksuaikaa tarpeettomasti. Solarigon suunnittelijat pitävät huolen, että voimalasi on oikein mitoitettu ja saavuttaa takaisinmaksuaikatavoitteen realistisesti.
4. Sähkön hinta
Aurinkosähkön hintaa laskiessa on tärkeää huomioida, minkä hintaista sähköä aurinkovoimalan tuotannolla korvataan. Aurinkosähkön kustannusta verrataan pörsissähkön hintaan, johon lisätään sähkön siirto ja sähkövero. Aurinkovoimalan tuotannosta ei tarvitse maksaa sähkön siirtomaksua, eikä alle 800 MWh aurinkovoimalan vuosituotannosta makseta myöskään sähköveroa. Lisäksi on huomioitava sähkön profiilihinta. Aurinkosähköä tuotetaan päivisin, jolloin sähkön hinta on keskimääräistä korkeampi. Näin ollen aurinkosähköllä korvataan verkosta ostettavaa sähköä, joka on kalliimpaa kuin sähkön pörssihinta on keskimäärin. Pääperiaatteena voidaan pitää, että mitä enemmän kiinteistö kuluttaa sähköä päivisin ja kesäisin, sitä kannattavampi vaihtoehto aurinkosähköjärjestelmä on. Aurinkovoimalan tuotannolla vähennetään tyypillisesti 10 - 20 % sähkön ostoa verkosta vuositasolla.
On myös syytä huomioida, että aurinkovoimala on pitkäaikainen sijoitus tulevaisuuteen. Sähkön hinnan odotetaan kasvavan yhteiskunnan sähköistyessä ja aurinkovoimala on toiminnassa käyttöönotosta noin 30 - 40 vuotta.
5. Asennustapa
Yksi merkittävä tekijä aurinkovoimalan investointikustannukseen on sen asennustapa. Kattoasenteiset aurinkosähköjärjestelmät ovat lähtökohtaisesti hyvin kustannustehokkaita. Aurinkopaneelit voidaan asentaa tasa- ja harjakatoille kaikille kattopinnoille.
Seinäasennukset ovat näyttävä ratkaisu, joka sopii hyvin esimerkiksi kiinteistön julkisivulle. Seinäasennusten tekeminen on hieman muita tapoja hitaampaa, mikä nostaa kustannustasoa. Lisäksi seinäasennuksessa aurinkovoimalan tuotanto on hieman heikompaa ja se jakautuu enemmän keväälle ja syksylle, sekä aamu-, tai iltapäivään.
Maa-asennus on hyvä ratkaisu suuriin aurinkovoimatoteutuksiin, mikäli sopiva maapinta-ala löytyy kiinteistön lähistöltä. Asennus voidaan tehdä tasaiselle tai tasattavalle maa-alueelle, tai rinteeseen.
Komentáre