Sähkömarkkinat ovat kokeneet voimakasta heiluntaa vuoden 2021 loppupuolelta saakka ja sähkön hinnat ovat korkealla. Vaikuttaisi myös siltä, että tilanne ei tule helpottumaan kovin nopeasti.
Sähkön korkeat markkinahinnat ovat saaneet useat yritykset pohtimaan aurinkosähköä uudelleen tai kokonaan uutena ideana. Moni miettii, voiko itse sähköä tuottamalla saada sähköä edullisemmin, kuin markkinalta. Kun aurinkosähköä tuotetaan omalla tontilla tai katolla omaan käyttöön, siitä ei makseta siirtomaksuja tai veroja. Jos aurinkovoimalan investoi itse, niin investoinnin jälkeen energia auringosta ei maksa varsinaisesti mitään. Jos Solarigo investoi voimalan, tarjoamme aurinkoenergian tämänhetkisiin markkinahintoihin nähden hyvin kilpailukykyiseen hintaan, eli tarjoamme säästöä.
Sähkömarkkinoiden armoilla voi olla vaikeat vuodet edessä
EU-maat pyrkivät nyt vähentämään riippuvuuttaan Venäjän öljystä ja maakaasusta. Näkymä on se, että tämä tilanne tulee vaikuttamaan sähkön hintaan useamman vuoden fossiilisten raaka-aineiden hintojen ollessa korkealla. Venäjän öljyä ja maakaasua korvataan osin ostamalla niitä muualta, mutta Euroopassa tullaan rakentamaan myös merkittävästi lisää uutta sähköntuotantokapasiteettia lisäämään omavaraisuutta. Suuret investoinnit sähköntuotantoon tulevat osaltaan nostamaan sähkön hintaa tulevaisuudessa.
Merkittävää on myös huomata, että sähkön keskimääräisen hinnan lisäksi sähkön profiilit eli vaihtelut hinnassa eri vuorokauden aikoina tulevat todennäköisesti kasvamaan tulevaisuudessa uusiutuvan energiantuotannon lisäämisen myötä. Toisin sanoen tulemme näkemään entistä kalliimpaa sähköä päivisin suhteessa yöhön, ja keskimääräiseen sähkön pörssihintaan. Tämä lisää merkittävästi aurinkosähkön kiinnostavuutta, sillä aurinkosähköllä voidaan korvata juuri sitä kalleinta päiväajan sähköä.
EU-maiden rakentaessa energiaomavaraisuutta myös yritykset voivat tehdä samoin paikallisella tasolla. Kaikki tuotanto, mitä täällä Suomessa voidaan tehdä itse ja paikallisella tasolla ihan omalla kiinteistöllä luo vakautta, ja vähentää markkinoiden armoilla olemista.
Lähivuosina mahdollista saavuttaa tavallista korkeampia säästöjä aurinkovoimalalla
Aurinkovoimalat maksavat itsensä tällä hetkellä takaisin normaalia nopeammin. Energiahinnat ovat nousseet korkealle, mutta aurinkovoimaloiden komponenttien hinnat eivät ole reagoineet vallitsevaan tilanteeseen vielä yhtä voimakkaasti ja aurinkopaneelien saatavuus on toistaiseksi hyvä. Lähivuosina aurinkovoimalan hankkimisella (itse investoiden tai sähkösopimusmallilla) voi saada tavallista paremmat säästöt. Esimerkiksi aurinkovoimalan takaisinmaksuaika voi pienentyä useammalla vuodella muutaman hyvän aurinkoisen kuukauden aikana, jos sähkön hinnat ovat korkealla.
Aurinkovoimalasta saatavat säästöt alkavat kuitenkin vasta siitä päivästä, kun voimala otetaan käyttöön. Se päivä on noin 8 - 12 viikkoa tilausvahvistuksesta.
Suojaa kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta
Tällä hetkellä kiinteähintaiset sähkösopimukset kiinnostavat sähkönkuluttajia. Kiinteähintaisille sähkösopimuksille voi kuitenkin olla haastavaa saada jatkoa yhtä hyvin ehdoin, sillä sähkön markkinahinnat näkyvät myös tulevaisuuden kiinteähintaisissa sopimuksissa. Tällöin kiinteähintainen aurinkosähkösopimus tarjoaa houkuttelevan pitkäaikaisen ratkaisun.
Aurinkovoimalaa hankkiessa asiakas tietää investointikustannuksen, tai meidän investoidessa kiinteistönne aurinkovoimalan asiakas voi solmia 10 - 20 vuoden kiinteähintaisen sähkösopimuksen, mikä lisää sähkökulujen ennustettavuutta ja suojaa sähkömarkkinoiden vaihtelevilta hinnoilta hyvin pitkäaikaisesti ja ympäristöystävällisesti.
Kirjoittaja on Solarigon myyntipäällikkö Samuli Pohtola. Samuli on ollut Solarigon toiminnassa alkumetreiltä saakka ja tuntee aurinkovoimaloiden taloudelliset ja ympäristölliset hyödyt erinomaisesti, ehkä jopa omia taskujaankin paremmin.
Kysy ihmeessä lisää!
+358 415 444 810
Comentários