top of page

Aurinkovoima Suomessa – 6 syytä miksi aurinkovoiman nousukiitoa tarvitaan

  • Writer: Solarigo Systems
    Solarigo Systems
  • 3 päivää sitten
  • 4 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 14 minuuttia sitten

Aurinkovoima on jo yksi maailman nopeimmin kasvavista energiamuodoista ja Suomessa sen rooli tulee olemaan entistä suurempi. Aurinkovoima on puhtaasti tuotettua kotimaista sähköä: se vahvistaa energiaomavaraisuutta, edistää yhteiskunnan irtautumista ulkomaisesta fossiilienergiasta, vauhdittaa sähköistymistä yhdessä tuulivoiman kanssa sekä tuo työtä ja tuloja Suomeen.


Suomi tarvitsee lisää aurinkovoimaa monesta syystä: sähkön kysynnän ja tuotannon yhteensovittamiseen, eri tuotantomuotojen tasapainottamiseen, omavaraisuuden vahvistamiseen ja vihreän siirtymän vauhdittamiseen. Vaikka Suomea ei usein mielletä aurinkovoiman kärkimaaksi, meillä on erinomaiset edellytykset hyödyntää aurinkoenergiaa tehokkaasti.


Kokosimme tähän artikkeliin kuusi keskeistä syytä, miksi Suomessa on valtava potentiaali aurinkovoiman kehittämiselle.


Miksi Suomessa on hyvät edellytykset aurinkovoimalle?


1. Vihreän siirtymän vauhdittaminen

Suomi on sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin: hallitusohjelman ja ilmastolain mukaisesti Suomi pyrkii olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen on vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi kaikilla sektoreilla, erityisesti energiantuotannossa.


Aurinkovoima on tässä murroksessa keskeinen ratkaisu. Se on täysin päästötön, uusiutuva ja kotimainen energiantuotantomuoto, joka ei kuluta luonnonvaroja eikä aiheuta ilmansaasteita tai hiilidioksidipäästöjä tuotantovaiheessa. Kun siirrytään pois fossiilisista polttoaineista, kuten kivihiilestä, turpeesta ja maakaasusta, aurinkovoiman rooli kasvaa nopeasti.


Hieno käytännön esimerkki, joka yhdistää fossiilisista polttoaineista irtaantumisen sekä aurinkovoiman kehittämisen, on aurinkopuistojen rakentaminen entisille turvetuotannon alueille. Turve uusiutuu hitaasti, joten sitä ei luokitella uusiutuvaksi energiaksi. Kun turpeen energiakäyttö ajetaan alas, monet vanhat turvetuotantoalueet etsivät uutta tarkoitusta. Yksi lupaavimmista ratkaisuista on teollinen aurinkovoimatuotanto, kuten esimerkiksi Kuortaneelle Honkisaarennevan turvetuotantoalueelle rakentuva suuri 34 MWp:n aurinkopuisto.


2. Sähkönkulutuksen hurja nousu eli kasvava kysyntä

Suomen energiamarkkina on muuttumassa, ja uusiutuvan energian kysyntä kasvaa jatkuvasti. Teknologian kehittyminen, tukipolitiikka ja yritysten investoinnit vauhdittavat aurinkovoiman yleistymistä. Lisäksi sähköverkot kehittyvät, mikä helpottaa aurinkovoiman liittämistä osaksi kokonaisenergiantuotantoa.


Fingridin mukaan sähkönkulutus voi jopa kaksinkertaistua 2030-luvun alkuun mennessä. Tämä ei johdu pelkästään väestönkasvusta, vaan ennen kaikkea teollisuuden nopeasta sähköistymisestä ja uusista, energiaintensiivisistä hankkeista. Suurimmat kysyntää kasvattavat ajurit ovat muun muassa:


  • Teollisuuden sähköistyminen: esim. teräksen, kemian ja prosessiteollisuuden siirtyminen pois fossiilista polttoaineista

  • Datakeskusten rakentaminen, jotka tarvitsevat jatkuvasti sähköä, usein ympärivuorokautisesti

  • Vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotanto, joka kuluttaa paljon uusiutuvaa sähköä

  • Sähkökattilat ja kaukolämmön sähköistyminen, joilla korvataan polttamiseen perustuvia ratkaisuja


Näiden muutosten myötä Suomeen tarvitaan merkittävästi lisää päästötöntä sähköntuotantoa, ja nopeasti.


Aurinkovoima vastaa tähän tarpeeseen tehokkaasti: se on nopeasti rakennettavissa, helposti skaalautuva ja tuotanto painottuu ajankohtiin, jolloin sähkönkulutus on yleensä suurta: erityisesti keväästä syksyyn, jolloin lämmityksen tarve pienenee, mutta muun teollisen kysynnän osuus kasvaa.


Sähkön kysyntään sekä päästötavoitteisiin vastaamiseksi tarvitaan siis lisää teollisen mittakaavan uusiutuvan energian tuotantoa.



3. Tarve tasapainottaa energiajärjestelmää

Energiajärjestelmän tasapainottaminen tarkoittaa sähkön tuotannon ja kulutuksen yhteensovittamista niin, että sähköverkko toimii vakaasti ja luotettavasti kaikissa tilanteissa.


Suomessa sähköntuotanto koostuu useista eri lähteistä, kuten ydinvoimasta, vesivoimasta, tuulivoimasta ja aurinkovoimasta. Näistä erityisesti tuuli- ja aurinkovoima ovat vaihtelevia tuotantomuotoja, eli niiden tuotanto riippuu sääolosuhteista.


Aurinkovoiman lisääminen auttaa tasapainottamaan energiajärjestelmää, koska:

  • Se täydentää tuulivoimaa: Aurinkosähköä saadaan eniten kesällä ja päiväsaikaan, kun taas tuulivoimaa tuotetaan eniten talvella ja öisin. Tämä vähentää tarvetta varavoimalle.

  • Se vähentää kulutuspiikkejä: Aurinkovoima voi tuottaa sähköä silloin, kun kulutus on suurimmillaan (esim. kesäpäivinä yritysten ja kotitalouksien sähkönkäyttö lisääntyy).

  • Se vähentää verkon kuormitusta: Hajautettu aurinkosähköntuotanto voi vähentää suurten voimalaitosten ja sähköverkon rasitusta, koska sähköä tuotetaan lähellä kuluttajia.


Tasapainoinen energiajärjestelmä tarkoittaa siis sitä, että sähköntuotanto ja -kulutus kohtaavat mahdollisimman tehokkaasti ilman, että joudutaan turvautumaan fossiilisiin varavoimaloihin tai ostamaan sähköä ulkomailta.


4. Energiaomavaraisuuden kasvattaminen

Aurinkovoiman lisääminen vahvistaa Suomen energiaomavaraisuutta, mikä vähentää riippuvuutta tuontisähköstä ja fossiilisista polttoaineista. Mitä enemmän sähköä tuotetaan kotimaassa, sitä paremmin Suomi pystyy vastaamaan energiamarkkinoiden vaihteluihin ja mahdollisiin kriisitilanteisiin.


Hajautettu aurinkosähköntuotanto voi myös lisätä alueellista energiaomavaraisuutta. Kun aurinkopaneeleita asennetaan esimerkiksi teollisuusalueille, maatiloille ja kaupunkien katoille, sähköä voidaan tuottaa suoraan siellä, missä sitä kulutetaan. Tämä vähentää sähkön siirron tarvetta ja parantaa huoltovarmuutta.


Lisäksi energiantuotannon hajauttaminen tekee järjestelmästä kestävämmän: jos yksi energialähde pettää, muita vaihtoehtoja on käytettävissä. Tämä on erityisen tärkeää muuttuvassa maailmantilanteessa, jossa energiariippumattomuus on merkittävä turvallisuustekijä.


5. Mahdollisuuksia Suomen taloudelle

Erityisesti rakennusvaiheessa aurinkovoimalla on merkittävä työllistävä vaikutus. Aurinkovoimalan rakentaminen on työvoimaintensiivistä ja luo suuria mahdollisuuksia suomalaisille urakoitsijoille.

Isommassa mittakaavassa aurinkovoiman työllistävä vaikutus ulottuu huomattavasti yksittäisiä voimaloita kauemmas: puhdas ja edullinen energiantuotanto mahdollistaa paljon sähköä kuluttavien teollisten investointien saapumisen Suomeen.


Uusia ja vauhdilla kehittyviä käytäntöjä nähdään myös aurinkovoiman ja maatalouden yhteensovittamisessa (ns. “agrisolar”). Aurinkovoimahankkeet soveltuvat hyvin rakennettaviksi alueille, jotka eivät sovellu muuhun käyttöön, kuten vanhoille kaatopaikoille, entisille turvetuotantoalueille tai maatalouskäytöstä poistuneille alueille. Tämä antaa maanomistajille mahdollisuuden ansaita tasaista tuloa vuokraamalla osan maistaan aurinkovoiman käyttöön. Myös kunnat hyötyvät aurinkovoimasta kiinteistöverotulojen kautta.


6. Sopivat pohjoiset olosuhteet

Suomi saa vuositasolla lähes yhtä paljon auringonsäteilyä kuin Pohjois-Saksa, jossa aurinkovoima on laajasti käytössä. Kesäaikaan pitkät valoisat päivät mahdollistavat korkean sähköntuotannon, ja kevättalvella lumipeitteestä heijastuva valo tehostaa paneelien toimintaa.


Lisäksi viileä ilmasto parantaa paneelien hyötysuhdetta. Aurinkopaneelit toimivat tehokkaammin viileässä kuin kuumassa ilmastossa: helteellä paneelien suorituskyky voi heiketä, mutta Suomessa optimaaliset lämpötilat pitävät tuotannon tasaisena ja tehokkaana.



Simon 70 MWp:n aurinkopuisto on Exilion Tuuli Ky:n hanke, jossa Solarigo Systems Oy toimii puiston rakentajana.
Simoon rakentuva 70 MWp:n aurinkopuisto on yksi Euroopan pohjoisimmista teollisista aurinkovoimahankkeista. Simon aurinkopuisto on Exilion Tuuli Ky:n hanke, jossa Solarigo Systems Oy toimii puiston rakentajana.

Suomessa on myös muita etuja aurinkovoiman hyödyntämisessä:

  • Puhdas ilma vähentää paneelien likaantumista ja huollon tarvetta.

  • Hajautettu energiantuotanto vähentää siirtohävikkiä.

  • Uudet teknologiat mahdollistavat aurinkovoiman tehokkaan varastoinnin ja käytön ympäri vuoden.


Yhteenveto: miksi aurinkovoimaa Suomeen?

Suomessa on kaikki edellytykset kasvattaa aurinkovoiman osuutta energiantuotannossa. Jotta aurinkovoiman koko potentiaali voidaan valjastaa, tarvitaan kuitenkin vielä teollisia investointeja sekä rohkeutta investoida uusiutuvaan energiaan. Erityisesti kasvava sähkönkulutus sekä päästötavoitteet tarvitsevat toteutuakseen aurinkovoiman kasvua. Aurinkovoimahankkeet etenevät suhteellisen rivakasti, joten ne ovat myös omiaan vastaamaan.


Katso webinaaritallenne: Mikä jarruttaa teollista aurinkovoimaa Suomessa?


Haluatko tietää aiheesta lisää? Katso maksuton webinaaritallenne "Mikä jarruttaa teollista aurinkovoimaa Suomessa?". Keskustelemassa ovat Solarigo Systems Oy:n toimitusjohtaja Antti Koskelainen sekä Suomen uusiutuvat ry:n edunvalvontapäällikkö Klaara Tapper.


Maksuttomassa webinaarissa saat vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: 

 

  • Aurinko paistaa ja kysyntä kasvaa, mutta hankkeet pysähtyvät ja investoinnit matelevat – missä vika?

  • Miksi Suomi on hyvä paikka uusiutuvan energian investoinneille?

  • Tulevaisuudennäkymät ja tarpeet: mikä on seuraava askel teollisen kokoluokan aurinkovoiman kehittämisessä Suomessa? Kasvaako aurinkovoiman rooli tarvittavalla tavalla?



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page