Aurinkomaatalous on rantautumassa Suomeen. Aurinkomaataloudessa (agrisolar) samalla maa-alueella tuotetaan aurinkosähköä ja harjoitetaan maataloutta. Yhteistyössä maankäyttö vähenee ja kaikki osapuolet hyötyvät.
Aurinkomaatalous on jo Keski-Euroopassa yleistä, ja se on kasvava ilmiö Suomessa. Aurinkomaataloudessa tuotetaan samalla alueella aurinkosähköä, ja paneelien välissä viljellään kasveja (aurinkoviljely) tai kasvatetaan karjaa (aurinkolaidunnus). Yhteistyössä molemmat, sekä aurinkosähkön tuottaja että maatalouden harjoittaja, hyötyvät toisistaan. Tyypillisesti aurinkosähkön tuottajan täytyy niittää kasvustoa alueella parikin kertaa vuodessa, jotta kasvillisuus ei aiheuta varjostumaa paneeleille ja voimalan huoltaminen on mahdollista. Yhteiskäytössä tämä ongelma poistuu aurinkovoimayhtiön huolenaiheista.
Tuloja maatalousyrittäjälle monesta lähteestä
Aurinkomaataloudessa maatalouden harjoittaja voi saada tuloja monesta lähteestä samanaikaisesti. Merkittävä tulon lähde voi olla maanvuokra aurinkovoimayhtiöltä, jos aurinkopuisto rakennetaan maatalousyrittäjän omistamalle alueelle. Aurinkovoimayhtiöiden tarjoamat maanvuokrat ovat kilpailukykyisiä yleiseen maan vuokratasoon nähden. Aurinkomaataloutta voidaan kuitenkin harjoittaa yhteistyössä, vaikka aurinkopuisto rakennetaan kolmannen osapuolen omistamalle maalle. Tässä tapauksessa maatalouden harjoittaja saa käyttöönsä maata, ilman että joutuu omistamaan tai vuokraamaan sitä.
Lisäksi tulon lähteenä yhteistyössä on palvelumaksu kasvillisuuden hoitamisesta, jota energiayhtiö maksaa laiduntajalle tai viljelijälle. Viimeisenä luonnollisesti itse maatalouden harjoittamisesta saatavat tulot. Aurinkoviljelyssä paneelirivien väliä kasvatetaan normaalista, jolloin viljelykseen jää noin 60–70 % puiston kokonaispinta-alasta.
Ilmiön ollessa uusi tukikelpoisuutta sekä viljelyksen että laidunnuksen osalta kannattaa selvittää.
Solarigo etsii aktiivisesti sekä kiinnostavia maa-alueita hankkeiden toteuttamiseksi, että kiinnostuneita maatalouden harjoittajia jo suunnittelussa tai tuotannossa oleviin aurinkopuistoihinsa. Hyviä maa-alueita aurinkopuiston näkökulmasta ovat yhtenäiset, vähintään 6 hehtaarin kokoiset tasaiset tai tasattavaksi sopivat maa-alueet. Olennaista on myös, että välittömästä läheisyydestä löytyy sähkölinja tai muutamien kilometrien säteellä sähköasema.
Aurinkomaatalouden merkittävänä hyötynä on myös se, että maankäyttö vähenee yhteiskäytön myötä. Näin enemmän maapinta-alaa voidaan pitää luonnonvaraisena tai muussa käytössä. Lisäksi maataloudella voidaan suojella maata eroosiolta ja edistää maaperän terveyttä.
Hirvensalmella laiduntaa 100 lammasta koko kesän aurinkopuistossa
Solarigo Systems Oy on aloittanut vuonna 2024 yhteistyön Hirvensalmella paikallisen lampurin, Tiina Jokelan kanssa. Yhteistyössä lampuri, tai tarkemmin ottaen noin 100 lammasta vastaa 5 hehtaarin aurinkopuistoalueen niittämisestä. Jokelan mukaan alku on lupaava:
”Lampaat ovat viihtyneet hyvin. Heinä on hyvää ja kylvimme alueen täyteen apilaa ensi kesäksi. Normaalisti lampailla ei välttämättä olisi varjoa, ja ne laiduntavat vain illan viiletessä, mutta aurinkopaneelit tarjoavat varjoa koko päiväksi” kertoo Jokela.
Aurinkomaatalous vaatii ennakointia ja ammattitaitoa pöydän molemmilla puolilla
Aurinkopuistoa suunnitellessa tärkeitä tekijöitä aurinkomaatalouden huomioimiseksi ovat esimerkiksi, minkä suuruinen riviväli paneeleiden väliin jätetään työkoneita varten, miten johdot sijoitetaan, ja millaiseen kulmaan paneelit asennetaan muodostuvan varjostuksen kannalta.
Lisäksi viljeltävien kasvien valinta vaatii maaperän tuntemista ja ammattitaitoa. Tutkimusten perusteella ei ole vielä tunnistettu ”parhaita” viljelyskasveja aurinkomaatalouteen. Sadon laadusta tai määrästä suhteessa perinteiseen viljelyyn ei myöskään ole selkeää konsensusta, suuntaan tai toiseen.
Aurinkopaneelit luovat varjostusta, muuttavat tuulen vaikutusta ja kosteuden käyttäytymistä muodostaen oman mikroilmastonsa, joten kasvilajikkeiden valinta vaatii harkintaa. Yleisesti hyväksi havaittuja Pohjoismaissa aurinkopaneelien lomassa viihtyviä viljelyskasveja ovat viljat, perunat, juureskasvit ja jotkin marjat.
Lisätiedot:
Ilja Timonen, Projektipäällikkö, Solarigo Systems Oy
+358 50 308 4336 / ilja.timonen@solarigo.fi
Lue lisää aiheesta mediassa:
Yle: "Aurinkopaneelien alla köllivät lampaat voivat olla tulevaisuutta: ne tekevät öisin tärkeää työtä"
Solarigo Systems Oy on suuriin aurinkovoimatoteutuksiin erikoistunut suomalainen energiayhtiö. Vuodesta 2015 alkaen olemme toimittaneet yritysasiakkaillemme aurinkosähköä ja asentaneet yli 250 paikallisvoimalaa. Aurinkopuistojen rakentamisessa toimimme kaikissa vaiheissa hankekehityksestä sähkönmyyntiin.
Comments