Solarigo saavutti merkittävän virstanpylvään asentaessaan sadannentuhannennen aurinkopaneelinsa. Merkkipaalupaneeli asennettiin juhlallisuuksien saattelemana Orimattilan Tokmannin katolle. Nyt on sopiva aika tehdä katsaus Solarigon tarinaan saunanlauteilta Suomen merkittävimmäksi aurinkovoimaloiden toimittajaksi.
Solarigo Systems Oy perustettiin vuonna 2015. Nyt, noin kuuden vuoden kuluttua asennettiin Solarigon 100 000. aurinkopaneeli. Merkkipaalupaneeli asennettiin Orimattilan Tokmannin katolle, missä virstanpylvään täyttävää aurinkopaneelia olivat asentamassa Solarigon toimitusjohtaja Antti Koskelainen, projektipäällikkö Jarkko Honkanen ja Tokmannin kiinteistöpäällikkö Kari Malinen. Juhlallisuuksien osuminen ja viettäminen Tokmannin kohteessa sattui hyvin, sillä Tokmanni on yksi Solarigon pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista. Sadastuhannes aurinkopaneeli sai pysyvän jäljen: siihen signeerasivat nimensä Antti Koskelainen, Kari Malinen ja paikalla ollut Solarigon asennustiimi.
Antti Koskelainen (vas) ja Kari Malinen asentamassa Solarigon 100000:a aurinkopaneelia.
”Tämä oli hieno hetki. Tietyllä tavalla tuntee ylpeyttä ja nöyryyttä. Meihin on luotettu ja on osattu tehdä asioita hyvin, kun on 100 000 paneelia asennettu. Tämä ei ihan itsestään ole tullut, niin tämä on tietyllä tavalla kovan työn palkkio”, tunnelmoi Antti Koskelainen.
Merkkipaalun täyttyessä teimme pienen katsauksen Solarigon tarinaan
Solarigon alku saunanlauteilta
Solarigo sai alkunsa, kuten moni muukin menestynyt suomalainen yritys, saunan lauteilla. Perustaja ja toimitusjohtaja Antti Koskelainen olivat saunomassa ystävänsä ja perustaja Pekka Härkösen luona. Antti tuumasi, että aurinkoenergia tekee tuloansa pohjolassa. Nyt olisi rohkealle yrittäjälle mahdollisuus alkaa tekemään aurinkojärjestelmiä PPA-mallilla, eli tarjota aurinkojärjestelmiä ilman asiakkaan omaa investointia. Heitettiin lisää löylyä ja jatkettiin iltaa. Päätös asian eteenpäin viennistä syntyi seuraavana iltana. Keväällä 2015 etsittiin osaamiseltaan sopiva perustajajoukko ja yritystoiminta aloitettiin.
Kuten mainittua, aurinkoenergia teki vasta tuloansa pohjolassa. Alussa asiakkaiden kanssa työskentelyyn kuului paljon opettamista ja kouluttamista, se oli konkreettista aurinkosähkön tuomista Suomeen suuremmassa mittakaavassa. Ensimmäinen aurinkovoimala otettiin käyttöön 2016 Motonet Lommilassa.
Liiketoiminnan kasvu
Pian ensimmäisten voimaloiden asennuksen jälkeen Solarigo aloitti yhteistyön pitkäaikaisimpien kumppaniensa, Tokmannin ja Halpa-Hallin kanssa, joiden myymälöihin asennamme voimaloita vielä tänäkin päivänä. Alun jälkeen Solarigo on kasvanut tasaisesti ja uusia tekijöitä on palkattu noin 3–4 vuosittain. Tällä hetkellä vakituisia työntekijöitä on 18 henkilöä ja liikevaihtoa 6,5 miljoonaa euroa. Toimistot löytyvät Tampereelta ja Jyväskylästä.
Solarigon toimistoväkeä 2019 Jyväskylässä
Suomen kokeneimmaksi suurten aurinkopuistojen toteuttajaksi
Aurinkotie 1, Nurmossa otettiin käyttöön vuonna 2017 Suomen suurin aurinkopuisto, Nurmon Aurinko. Nurmon Aurinko toteutettiin yhteistyössä elintarviketoimija Atria Suomi Oy:n kanssa. Projekti sai Työ- ja elinkeinoministeriöltä energiakärkihankkeen statuksen, mikä mahdollisti suuren investoinnin ja Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan aurinkopuiston rakentamisen.
Nurmon Aurinko toimi demonstraatiohankkeena, jossa pilotoitiin erilaisia aurinkosähköön liittyviä ratkaisuja, kuten eri telineitä, paneeleja, aurinkopaneelien suuntauksia ja 1 MW sähkövarastoa. Hankkeessa rakennettiin lisäksi älykäs tehdasverkko, jonka avulla parannettiin energiatehokkuutta ja laitteiden käyttöikää. Nurmon Auringossa tehtyjen erilaisten kokeilujen ja saatujen oppien myötä Solarigo vakiinnutti paikkansa Suomen kokeneimpana suurten aurinkopuistojen toteuttajana.
Nurmon Aurinkoon asennettiin 11 itsenäisesti toimivaa voimalaa, joissa on lähes 22 000 aurinkopaneelia ja puiston teho on 5,9 MWp. Sähköä Nurmon Aurinko tuottaa vuosittain 5300 MWh.
Osa Nurmon Aurinkoa
Työyhteisössä on onnistuttu ylläpitämään yhteisiä arvoja
Solarigo rakennettiin arvopohjalle, johon kuului keskeisesti hyvän työpaikan luominen. Tämä arvopohja kirjattiin osakassopimukseen ja arvoja on vaalittu, sekä niiden eteen tehty kovasti töitä. Alusta asti keskeisenä ajatuksena oli, että kaikki toimivat samalla tasolla ja heille annetaan vastuuta ja toisinpäin vastuunkantamista myös odotetaan. ”Virheitä kuitenkin on aina saanut tehdä niin, ettei niistä rangaista vaan otetaan opiksi”, kertoo Antti Koskelainen. Lisäksi työntekijöihin luotetaan Solarigossa. Työn suunnittelu ja aikataulu on itsenäistä ja joustavaa.
Yrityksen kasvaessa ei ole syntynyt tarvetta tuijottaa kellokorttia, vaan työntekijät voivat suunnitella itse työnsä parhaalla näkemällään tavalla. Toimintatapa on osoittautunut Antti Koskelaisen mukaan hyväksi: ”Kertaakaan ei ole tarvinnut käydä sellaista keskustelua, että työntekijä ei olisi hoitanut tehtäviään”. Avoimuus on myös ollut kantava ajatus työyhteisöviestinnässä. Kaikki asiat, hyvät ja pahat, keskustellaan samalla tavalla.
Edeltävät ajatukset ovat myös iloksemme konkretisoituneet arkeen. Työyhteisön pelisäännöistä kiinni pitäminen ja arvojen vaaliminen näkyvät henkilöstötyytyväisyysmittauksissa, joissa on saatu huipputuloksia. Esimerkiksi kuppikuntaisuutta ja sisäisiä jännitteitä on mittausten perusteella poikkeuksellisen vähän. Hyvän työyhteisön luominen ei kuitenkaan ole tapahtunut itsestään, vaan se on vaatinut aktiivista työtä. Tulevaisuudessa yrityksen kasvaessa kiinnitämme yhä enemmän huomiota näihin asioihin ja opettelemme edelleen yhdessä pitämään huolta siitä, että Solarigo on hyvä paikka tehdä töitä.
Comments